lastbil
http://nifsarpsskolan.se/wp-content/uploads/2014/08/vinrod-wpcf_30x30.pngFTT

Transport

Den här inriktningen är till för dig som vill bli yrkesförare av något slag, antingen inom godstransporter eller persontransporter.

Inom området godstransporter finns det en stor mängd olika förarjobb att välja mellan som till exempel fjärrtransporter, skogsbilstransporter, anläggningstransporter, renhållning med flera.

Inom området persontransporter kan du utbilda dig till bussförare och taxiförare.

I utbildningen får du lära dig grunderna i yrket. Yrket handlar inte bara om att framföra ditt fordon utan kunskaper krävs inom många andra områden. Du kommer att vara ditt företags ansikte utåt vilket ställer krav på dig som person i mötet med företagets kunder. Du kommer ofta att hantera laster med stora värden vilket ställer krav på både kunskap och ansvarstagande.

Vi börjar med grunderna inne på skolans körgård samt på det vägsystem som är uppbyggt inom skolans område. Efterhand som dina kunskaper och färdigheter utvecklas så kommer allt mer av övningarna att utföras ute på det allmänna landsvägsnätet. Så småningom, mot slutet av utbildningen, får du också chansen att ansvara för riktiga transportuppdrag.

I utbildningen mot godstransporter ingår körkortsutbildning med behörigheterna BCE (personbil samt tung lastbil med släp). Efter godkänd genomförd utbildning erhåller du körkort med behörigheten BCE samt yrkeskompetensbevis. Du har också möjlighet att välja kurser som ger truckförarbevis samt ADR-intyg.

I utbildningen mot persontransporter ingår körkortsutbildning med behörigheterna BDE (personbil samt buss med släp). Efter godkänd utbildning erhåller du körkort med behörigheterna BDE samt yrkeskompetensbevis. Du kan också välja kurser som ger möjlighet att examinera för taxilegitimation.

Utbildningen följer Fordons- och transportprogrammets examensmål och kurser.

I lastbilSkogskranBea kedjor

Vill du veta mer?

…kontakta då:

Daniel Magnfält
Lärare i transportteknik buss och vuxenutbildning
070-304 45 60
Leif Asp
Lärare i transportteknik
070-372 08 27
Anders Åhlén
Lärare i transportteknik
070-336 54 68
Fakta
  • Utbildningskod: FTTRA
  • Arbetsplatsförlagt lärande: 16 veckor, 4+6+6
  • Utlandsutbyte:
  • Arbetsmarknad: Godstransporter – god, persontransporter – mycket god
  • Lägstalön: 23 500:- (2013, läs mer på AllaStudier)
  • Läs mer om yrkena på bliyrkesforare.nu eller blibussforare.nu
Maskinleverantörerna
Lantmännen Maskin
Swecon
Atteviks
EFAB
Holmgrens bil
Meca
MR Höglandet
EvoBus
Engströms lastbilar
Trafikverket
Finnvedens lastvagnar