Under lastbilen
http://nifsarpsskolan.se/wp-content/uploads/2014/08/gron1-wpcf_30x30.pngFTL

Lastbil och mobila maskiner

Lastbil och mobila maskiner är inriktningen för dig som bara nöjer dig med det största och vill arbeta med allt från högteknologiskt finlir till handfast skruvande på tunga fordon av olika typer.

Som lastbils- eller maskinmekaniker gör du reparationer, service och felsökning av tunga fordon. Arbetet kräver kunskap inom mekanik, elektronik och IT. Hos oss får Du arbeta som i en riktig verkstad med allt från service till felsökning och reparation. Kundkontakter blir allt vanligare vilket ställer krav på social kompetens. Vi arbetar ofta med riktiga kundfordon. Det betyder att Du får träffa kunder, upprätta kostnadsförslag, skriva arbetsorder och fakturera kostnader.

Jobbet som lastbilsmekaniker är handlar om allt ifrån att byta ett par bultar till att grotta in sig tre olika programvaror och göra en digital felsökning. Då dina kunder i de allra flesta fall är företag som behöver ha sina lastbilar ute på vägarna för att kunna tjäna pengar är det viktigt att du jobbar snabbt och effektivt och att du är en social typ med känsla för service och kundvård.

Som maskinmekaniker gör du reparationer, service och felsökning på tunga fordon, som t ex jordbruks-, skogs- och entreprenadmaskiner. Moderna fordon består av ett stort antal ihopkopplade datorer, därför måste maskinmekaniker vara datorsmarta. Kundkontakter blir allt vanligare vilket ställer högre krav på social kompetens. Det är speciellt viktigt för den som jobbar ute på fältet som fältmekaniker. Varje dag möter man då sina kunder, för vilka en trasig maskin kostar mycket varje minut den står stilla.

Utbildningen leder till yrket lastbilsmekaniker eller maskinmekaniker. Arbetsmarknaden för denna mekanikertyp är mycket god.

I utbildningen ingår minst 15 veckors APL, och en del av den kan göras i Franskrike.

Utbildningen följer Fordons- och transportprogrammets examensmål och kurser.

Väljer Du att utbilda Dig till maskinmekaniker har Du möjlighet att ansluta dig till QMT – Quality Machine Technician. Då garanteras Du till exempel sommarjobb under Din studietid, stipendium vid avslutat utbildning och arbete ett år efter Du slutat skolan. Du kan läsa mer om vad det innebär på www.qmt.se

Joel pillarGillis förklararTittut

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vill du veta mer?

…kontakta då:

Mikael Andersson
Lärare i maskinteknik
070-624 81 00
Göran Ström
Lärare i lastbilsteknik
070-607 55 96
Tommy Brorsson
Lärare i maskinteknik
070-363 05 13
Fakta
  • Utbildningskod: FTLAS
  • Arbetsplatsförlagt lärande: 16 veckor, 4+6+6
  • Utlandsutbyte: Caen, Frankrike.
  • Arbetsmarknad: Mycket god
  • Lön: 26 000:- (2017, läs mer på AllaStudier)
  • Läs mer om yrkena på bilproffs.se eller QMT.se
Engströms lastbilar
Meca
EvoBus
EFAB
Swecon
Lantmännen Maskin
Maskinleverantörerna
Finnvedens lastvagnar
Trafikverket
MR Höglandet
Holmgrens bil
Atteviks